HI-FOG oltórendszer

VÍZKÖD RENDSZEREK

 A víz a legáltalánosabban használt oltóanyag. Nagy hőkapacitása, magas párolgáshője, könnyű hozzáférhetősége teszi alkalmassá tűzoltásra.

A víz a legrégibb, a világon legszélesebb körben elterjedt és legkönnyebben hozzáférhető tűzoltó anyag. Nem mérgező, környezetbarát, viszonylag olcsó. Számos alkalmazási területen a tűzvédelemben rendelkezésre álló egyéb oltóanyagoknál lényegesen hatékonyabb oltási képességekkel rendelkezik.

A víznek három lényeges tűzelnyomáshoz kapcsolódó tulajdonsága van, amelyek a gőzfázissá alakulással függenek össze:

 • Hűtés: amikor a víz gőzzé alakul, több hőt nyel el, mint bármely más oltóanyag
 • Oxigén-kiszorítás (inertizálás): a víz párolgásakor a térfogata több mint 1700-szorosára nő, ezzel helyileg kiszorítva az oxigént a tűzfészek és a környező levegő közötti rétegből
 • A sugárzó hő blokkolása (ezzel a hatással kizárólag a vízköd rendelkezik). A víz
  párolgási sebessége a szabad párolgási felület nagyságától függ: a vödörben lévő víz sokkal lassabban párolog el, mint ugyanannyi, de a padlót vékony rétegben borító víz. A szabad felület jelentősen növelhető, ha a vizet apró cseppekké alakítjuk: minél kisebb a vízcsepp, annál nagyobb a vízfelület az adott térben, és annál gyorsabb a párolgás – amely egyenes arányban áll a hatékonyabb hűtéssel és oxigénkiszorítással. Az apró vízcseppekből álló, tömör felhő rendkívül hatékonyan nyeli el és szórja szét a sugárzó hőt.

A vízcsepp mérete jelentősen befolyásolja a kialakuló vízfelület méretét és a térben megtalálható vízcseppek számát. A cseppméretet tizedére csökkentve a felület mérete (és ezáltal a párolgási sebesség) tízszeresére nő, a cseppek száma pedig a korábbi érték ezerszerese lesz. Ezért egy vízködös rendszerben a hagyományos vizes sprinkler rendszerekhez képest sokkal kevesebb vízre van szükség azonos hűtő és oxigén-kiszorító hatékonyság eléréséhez. A vízködös rendszer védi a tűz környezetét is a sugárzó hőtől.

A kis vízcseppek önmagukban nem garantálják a hatékony tűzoltást: azoknak el is kell
érniük a lángokat, azaz le kell győzzék a tűz által generált kifelé ható erőket.

A vízködös oltás hatékonyságát az alábbi tényezők határozzák meg:

 • az oltóanyag cseppméret eloszlása és a cseppek száma
 • az oltóanyag cseppek sebessége
 • a tűz mérete

A leghatékonyabb tűzelnyomás nagy tüzeknél nagy mennyiségű és nagy sebességű
mikrocseppel érhető el.

A HI-FOG vízködös rendszerekkel kialakítható megoldások:

Teljes elárasztás vízköddel is zárt terekben értelmezhető. Általában  zárt terekben könnyebb tüzet oltani, mint nyílt terekben. Zárt terekben a tűzoltáshoz térfogat-egységenként kevesebb oltóanyagra (vízködre) van szükség,mert

 • az oltóanyag a tüzet körülvevő térben marad, az oltóanyag nem tűnik el a környező terekben.
 • a tűz maga is használja az oxigént, ezzel segíti az oltási folyamatot. Minél nagyobb a tűz, annál több oxigént fogyaszt és annál kevesebb oltóanyagra van szükség.
 • zárt terekben a tűz felhevíti a helyiséget, minél magasabb a környezeti hőmérséklet, annál több vízgőz van a levegőben (egy adott telítettségi pontig). Amikor a hőmérséklet eléri a 60–70 ºC-ot, a levegőben elegendő vízgőz van ahhoz, hogy inertizálja a légkört és eloltsa a tüzet.

A helyi védelem alkalmazható nagy, vagy nyílt terekben, ahol nincs lehetőség a teljes tér kitöltésére. A helyi védelmen alapuló tűzoltórendszerek tervezésénél nem lehet figyelembe venni a zárt térből adódó hatásokat. Nyílt terekben gyakran erős, kifelé irányuló lángáramlás keletkezik a tűzfészekből. Minél nagyobb a tűz, annál erősebb az áramlás: legyőzéséhez magas vízköd-koncentráció és mély behatolás szükséges a lángtérbe.

Minden vízködös oltórendszer egyedi, és tűzoltási képességükre nézve nem vonhatók le általános következtetések. A hatékony tűzelnyomás biztosítására a vízködös rendszerek különféle változatai állnak rendelkezésre eltérő teljesítményjellemzőkkel és rendszer specifikus telepítési szempontokkal.

A HI-FOG nagynyomású vízködös oltórendszerek nagyon magas hűtő, oxigén kiszorító és a sugárzó hőt blokkoló hatékonysága miatt a tűzhöz közeli szerkezeti elemek megfelelő hőállósága biztosítható a tűz égése közben is.

A Ventor Kft. vállalja a HI-FOG nagynyomású vízködös oltóberendezések létesítésének teljes körű bonyolítását, a tűzvédelmi koncepció kialakítását, a teljes tervezést és a szükséges engedélyek megszerzését ill. a teljes rendszer kiépítését az üzembe helyezésig. Vállaljuk továbbá a kezelőszemélyzet kioktatását, a rendszerek folyamatos karbantartását valamint időszakos felülvizsgálatát is.


Adatkezelési tájékoztató
Copyright © 2018 Ventor Tűzvédelmi Kft.
Design: Perl Creative

Rólunk

MINŐSÉG, INNOVÁCIÓ, TRANSZPARENCIA
Ezek az alapvető tulajdonságok teszik a Ventor Tűzvédelmi Kft.-t immár 23 éve az igényes beruházók és kivitelezők hiteles és megbízható partnerévé a tűzvédelmi tervezés, kivitelezés és üzemeltetés teljes területén.

Elérhetőségek

Cím: 2000 Szentendre, Vadkacsa u. 14.

Telefon: +36 26 500 168

E-mail: info(kukac)ventor.hu

Hírlevél feliratkozás