KIDDE gázzal oltók

GÁZZAL OLTÓK

 A gázzal történő oltás széles körben elterjedt tűzvédelmi megoldás. Előnye, hogy maga a berendezés általában egyszerű felépítésű. Hátránya, hogy gazdaságos alkalmazása zárt térhez kötött, melynek kialakítása nagymértékben növeli az oltóberendezés költségeit.
A hagyományos oltógáz típusok az oxigén kiszorítás elvén működnek. Ide tartozik pl. a CO2. Napjainkban azonban elterjedtek a kémiailag aktív, katalitikus elven működő oltóanyagok, melyek lényegesen kisebb alkalmazási mennyiséggel érnek el a passzív oltógázokkal megegyező oltási teljesítményt.

A tűzoltó gázok

A nem éghető gázok tűzoltó képességét már régen felismerték és használják.
Alkalmazásuk azokban az esetekben indokot, ahol a más oltóanyagból származó szennyezés másodlagos károkat okozna, vagy olyan anyagok találhatók a védett térben, amik más oltóanyaggal nem kívánt reakcióba léphetnek.

Az oltógázok oltásmechanizmusuk szerint lehetnek semleges, azaz „inert gázok”, ill. az égést kémiai úton gátló gázok (halogén tartalmú szénvegyületek).

Semleges gázok, melyek az égési reakcióban ugyan nem vesznek részt, de a védendő térbe jutva az égéshez szükséges oxigén koncentrációját 14% alá hígítják. Pl. nitrogén (N2), CO2, argon, stb.

Az égést kémiai úton gátló oltógázok működési elve az, hogy az égési reakciót vegyi úton gátolják azáltal, hogy az égési láncolatba beépülnek.

A Ventor Kft. által ajánlott korszerű kémiai tűzoltógáz a NovecTM 1230 (C6F12O) és inert tűzoltógáz az Argonite®.

A 3M cég NOVEC™ kereskedelmi néven hozta forgalomba új tartós hatású oltóanyagát, mely színtelen, szagtalan folyadék, amely szénből, fluorból és oxigénből áll. Kedvező oltóhatásának köszönhetően alkalmazása után a lehető legrövidebb időn belül megtörténik a tűzoltás. Rendkívül kedvező áthatolóképessége és a hatásos koncentrációt biztosító speciális porlasztófej együttesen igen jó eredményt ad.

Oltási módja a hőelvonáson alapul. A lehűlés következtében a rendszerben már nem biztosítottak az égéshez szükséges feltételek. A NOVEC™ 1230 alkalmazásakor nem romlanak a látásviszonyok és mivel oltóhatása nem oxigénkiszorításon alapul, a helyiségben tartózkodó személyeknél nem kell számolni fulladásveszéllyel. A német közegészségügyi intézet és az amerikai EPA (Environmental Protection Agency – Környezetvédelmi Hivatal) egyaránt kedvező szakvéleményt adott a készítményről. Az amerikai minősítés abba a kategóriába sorolta a NOVEC™ 1230 oltóanyagot, amelyik emberek jelenlétében is alkalmazható. A NOVEC™ 1230 jóval a NOAEL érték alatti koncentrációban nagy biztonsággal alkalmazható.

Az Argonite® egy inert gázkeverék mely 50% nitrogéntől (N2), 50% argonból (Ar) áll.
Színtelen, szagtalan, a természetben előforduló gázokat tartalmaz, így ózonromboló hatása (ODP), valamint a globális felmelegedésért felelős potenciálja (GWP) egyaránt nulla. A működési elve az, hogy a kevert gázok bejuttatásával oxigénhiány lép fel. A piacon széles körben elterjedt Argonite® oltógáz, környezetvédelmi szempontból semlegesnek tekinthető és használata során a tűzben az oltógázból nem keletkezik mérgező bomlástermék.

Az oltási mechanizmusa alapvetően fizikai úton történik. Az oltási módja az oxigén-kiszorítás, mikor is a normál 21%-os oxigéntartalom az Argonite® oltógáz adagolásánál 15% alá csökken. A gáz befújásával így az oxigén szintje leszorul 15% alá, ezért az égés feltétele megszűnik, de még marad elég oxigén az emberi szervezet részére, mellyel a kisebb oxigén-tartalmú levegővel is biztosítható a lélegzés, egy esetleges lefúváskor.

Az Argonite® oltógáz rendelkezik FM-USA, VdS-Német és Európa, NFPA-USA jóváhagyásokkal és engedélyekkel.

 Felhasználási köre:
- Szerverterek védelme
- Telekommunikációs terek védelme
- Archívumok, könyvtárak védelme
- Petrokémiai létesítmények védelme
- Gázturbinák, generátorok védelme
- Vezérlő- és kapcsoló helyiségek védelme
- UPS- és akku helyiségek védelme
- Laboratóriumok, kórházi műtők védelme
- Művészeti galériák, kiállítások védelme


Adatkezelési tájékoztató
Copyright © 2018 Ventor Tűzvédelmi Kft.
Design: Perl Creative

Rólunk

MINŐSÉG, INNOVÁCIÓ, TRANSZPARENCIA
Ezek az alapvető tulajdonságok teszik a Ventor Tűzvédelmi Kft.-t immár 23 éve az igényes beruházók és kivitelezők hiteles és megbízható partnerévé a tűzvédelmi tervezés, kivitelezés és üzemeltetés teljes területén.

Elérhetőségek

Cím: 2000 Szentendre, Vadkacsa u. 14.

Telefon: +36 26 500 168

E-mail: info(kukac)ventor.hu

Hírlevél feliratkozás