Konyhai oltórendszerek

Szállodák, éttermek kisebb, vagy nagyobb konyháiban a rendelkezésre álló térben komoly fűtőenergia és igen sok éghető anyag koncentrálódik. Az intenzív munka során nem ritka, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére kézi eszközökkel alig, vagy egyáltalán nem kontrollálható tűz keletkezik. Szakembereink által ajánlott korszerű eszközökkel a kialakult tüzek azonnal, károk nélkül elolthatóak. Az oltóberendezések hatékonysága, alacsony beruházási és üzemeltetési költségei egyértelműen kedvező alternatívát nyújtanak azoknak a felelősen gondolkozó vállalkozásoknak, amelyek védeni kívánják beruházásaikat és fáradságos munkával megszerzett ügyfélkörüket. Modulárisan tervezhető és bővíthető eszközeink esztétikusan és higiénikusan illeszkednek a konyhai technológia elemeihez, a felhasználó igényeinek megfelelő méretben, biztonságosan működtethetők kisebb és nagyobb konyhákban egyaránt. Szükség esetén önállóan, külső vezérlő rendszer nélkül is biztosítják a feszültségmentesítést és a gáz ellátás leállítását.

Alkalmazási területek

Minden önállóan, vagy szállodákban, kollégiumokban, ipari üzemekben, irodaházakban, bevásárló központokban, repülőtereken, pályaudvarokon üzemelő étteremkonyhája, ahol a főzéshez, sütéshez használt eszközök és a felhasznált éghető anyagok együttes teljesítménye meghaladja az 50 KW-t.

Nagykonyhák biztonsága – tűz az éttermekben

Manapság fénykorukat élik a különleges konyhai eszközök és a látványos, nagy szakértelmet kívánó főzési, sütési technológiák. Így nem is kérdés, hogy az éttermekben, nagykonyhákban történő tűzesetek túlnyomó része a konyhai berendezésekből indul ki. A nem kívánatos tűzesetek elleni védelmet a speciálisan konyhákba kifejlesztett beépített oltórendszerek jelentik.

A konyhaművészet lényegében egyidős a tűz használatával, amikor elődeink rájöttek, hogy mennyivel ízletesebb a sült étel, mint a nyers. Mára a technológiai fejlődés eredményeképpen számtalan eszköz szolgálja a kulináris élvezetekre vágyók igényeit, de az alapvető elljárás nem változott: az ételek készítéséhez hő szükséges. A konyhában használt leggyakoribb alapanyagok (olajok, zsíradékok) pedig kiválóan égnek, így jelentős veszélyforrást jelentenek.

Az éttermek, szállodák, közintézmények konyhái fokozott veszélynek vannak kitéve. Az alábbi ábra az amerikai NFPA (National Fire Protection Association) elemzését mutatja be az éttermi tüzek okaival kapcsolatosan:

Látható, hogy a tüzek közel 60%-át a konyhai berendezések, eszközök okozzák. „Azt még elképzelni is szomorú, hogy egy banális konyhatűz, ha nem nem fékezik meg időben, akár egy teljes szállodát is lerombolhat, vagy hosszú időre kivonhat a forgalomból. A konyhai eszközök pótlását, az épületfelújítás költségeit lehet, hogy fedezi egy jó biztosítás, de a kényszerű leállás miatti veszteségeket nem pótolja semmi.” – hangsúlyozta Nádor András tűzvédelmi szakember, a Ventor Tűzvédelmi Kft. ügyvezetője.

Mindennek fényében érthető a magyar hatóságok szigorú szabályozása is, amely alapján az 50 kW feletti teljesítményű konyhai készülékek (az 50 kW teljesítménybe beszámítandó a készülékekben lévő olaj vagy zsíradék mennyisége 1 kg/kW értékkel) egy csoportba történő telepítése esetén a készülékek feletti elszívó ernyőbe kötelezően automata oltóberendezést kell beépíteni (OTSZ 54/2014 – 14. sz. melléklete).

Ezek a kimondottan konyhai tüzek oltására kifejlesztett készülékek speciális oltóanyagot tartalmaznak, így nem csak a konyhai eszközöket védik, hanem a felettük lévő olajleválasztókat, illetve az elszívó csatornát is. Beépítésük – a hatósági előírásokon túl – a konyha tulajdonosának, üzemeltetőjének is jól felfogott érdeke, hiszen „a nagykonyhai oltóberendezések az élet- és vagyonvédelem mellett a tulajdonos anyagi biztonságát is védik a lehetséges kár mértékéhez képest elenyésző befektetéssel.” – foglalta össze a szakértő. A konyhai oltóberendezéseket erre szakosodott cégek tervezik és kivitelezik, a hatósági engedélyeztetés terhét is levéve az étteremtulajdonosok válláról.

Egyre gyorsabb a fejlődés a konyhai eszközök és főzési technikák terén, manapság a konyhaművészet is globalizálódik, megújítva a nemzeti konyhaművészetet (grillezés, flambírozás, stb.) Ennek megfelelően a tűzvédelem eszközeinek is folyamatosan fejlődniük kell, a konyhai dolgozók és eszközök, valamint a vendégek védelme érdekében.

Keresse szakértőnket!

Molnár Gábor
értékesítési vezető – konyhai oltó rendszerek

Telefon: +36 70 490 2995
E-mail: molnar@ventor.hu